Det är fortfarande söndag.
För dig som undrar.
Idag har varit en mycket borgerlig dag. Jag har suttit med benen upptjofsade på en härlig stol, själv: sittandes i en mäktig fåtölj. Väl där har jag druckit mitt åtråvärda honungsvatten och läst litteraturhistoria. Allt detta är sanning och endast sanning.
Jag blev trött, gäsp. Tänkte: Jag tar en paus? Så. Jag tog en paus. En välbehövd tio-minuters-p-a-u-s. Vad hinner man på en sådan? Självklart bör man handla effektivt. Så jag slet fram alla ingredienser man kan tänka sig och svängde ihop en ypperlig chokladkola. Underbar! Den blev ypperlig, både vad gäller seghet och smak må jag säga. Och, kära läsare, vill ni veta vad det mest ypperliga av allt är? Det här projektet då jag tillverkade 20 petita små shåklaaakolor, tog endast 5 minuter. Och FEM MINUTER är då räknat från: jag slänger mig på skafferiet, sliter ur diverse bakfjanteri, drar upp en kastrull, häller i ingredienser (receptet har jag givetvis i huvudet, mästerkock som jag är!), och blandar till, smakar till, blandar om, blandar upp för att sedan hälla upp i små bagatellformar. Diskar allting, torkar alla ytor så de blir skinande rena och sedan packar jag vackert in alla förpackningar i skafferiet.
Ändå, min älskade omvärld, hann kolan koka en god stund.
Hur fungerar då detta?
Jo. Min vackra observatör, du tänker rätt: Induktionshäll.
Guds gåva till den stressade, materialistiska människan.
I denna stund sitter jag och avnjuter en underbar chokladkola, ack så krämig, ack så smakfull, ack så glädjande! Den som säger att tjocka människor är olyckliga måste ljuga, för äter man så här mycket gott kan man inte göra annat än sväva på moln. Tills man blir för tjock... Låt gå! Här är receptet, det behöver bara koka i ca 3 minuter, men har du en lägre stående spis (ALLTSÅ INTE INDUKTIONSHÄLL!!!) kan det ta uppåt 5 minuter. För att spara 2 minuter rekommenderar jag att införskaffa en induktionshäll. Vänta, sa jag att jag använde en induktionshäll?
CHOKLADKOLA
Recept:
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
1,5 dl sirap (jag använde vit sirap, men smaken blir fylligare desto mörkare du använder!)
3 msk (här kan du smaka av) kakao
50 gram smör
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka sedan upp. Gör ett kultest när det gått ett antal minuter. Du ska inte kunna forma en kula så att den blir hård, utan så att den blir ganska så töjbar. ;)))))))))
ÄT GOTT!!!! Du kan hälla upp i formar, men om du är ambitiös kan du rulla in dem i bakplåtspapper, eller allra helst gladpack. Gladpack är fördelaktigt då det inte fastnar i kolan.
Kyss och klem! Förresten lånade jag igår en mycket bra bok. Goodnight Steve McQueen heter den. Rolig!

Jag älskar dig! /Gerd, 78
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar